Premise

La începutul anului 2020 ne făceam cu toții planuri. Fie că vorbim despre vacanțele din timpul anului, fie că vorbim despre confirmările date pentru evenimentele sau festivalurile la care vom ajunge, pe scenă sau în public, cu toții am fost afectați de ceea ce trăim în acest moment. Am așteptat, cu speranță, câteva luni remedierea situației, dar iată că putem anticipa faptul că va urma încă o perioadă de incertitudine, cu spații închise – săli de evenimente, pub-uri sau restaurante -, cu imposibilitatea de a organiza evenimente sau, pur și simplu, de a ne întâlni în grupuri mari de persoane. Prioritățile, în această perioadă, s-au schimbat fundamental în societatea în care trăim. Suntem nevoiți să asistăm la o dinamică socială extrem de complexă, iar consecințele, în unele cazuri, sunt dramatice. Fie că vorbim despre artiști, fie că vorbim despre public, fie că vorbim despre business-uri.

Conceptul pe larg

Ceea ce ne propunem să facem, pe scurt, în mod real şi activ, este să curatoriem, ca echipă, un conținut definit de câteva categorii principale. Accentul major va cădea pe muzică, sub formă de live stream, ca un mod de a ne regăsi la concertele la care nu mai putem ajunge sau ca un mod de a fi în contact cu trupele preferate. Însă, pe lângă muzică, ne vom îndrepta atenția și spre: fotografie, teatru, literatură, călătorie, arte. Vom crea, cu aceeași grijă şi dedicare, câte un colț pentru fiecare artă, fiecare cuvânt, fiecare nevoie, fiecare idee, fiecare manifest cultural sincer, care ne îndeamnă să supraviețuim: solidari şi cu speranță. Împreună. Locul de întâlnire va fi platforma online alternative-culture.com, locul unde, frecvent, vom publica o serie de articole și materiale originale, locul unde vom avea o serie de evenimente LIVE cu invitați speciali și artiști, evenimente grupate sub formă de emisiuni TV, după un program bine definit, având o durată de aproximativ două ore.

Comunitatea artiștilor, cea a muzicienilor sau a freelancerilor, dar și cea a iubitorilor de cultură, în general, publicul rămas fară momentele preferate de emoție, socializare și frumos sunt ignorate în aceste zile. Avem nevoie mai mult ca oricând să fim împreună: artiști, manageri culturali, public, parteneri și sponsori. Pentru a supraviețui împreună: material și emoțional. Mai mult, nevoia de structură, nevoia de a coagula într-o platformă, de calitate, curatoriată de profesioniști implicați în fenomenul cultural alternativ din România, un conținut bine definit este una reală. Această platformă va asigura audiență, va crește expunerea artiștilor și a partenerilor, va asigura oportunitatea ca sponsorii care nu-și mai au ținta în evenimentele clasice, să capete sens prin asocierea cu un concept responsabil. Astfel, artiștii vor fi remunerați, așa cum e firesc, iar publicul se va bucura, fie și atipic, de întâlnirea cu artiștii preferați.

• Un spațiu unde cultura poate supraviețui într-o perioadă extremă, de criză, şi alături de ea şi noi, artiştii, iubitorii de artă, oamenii de pe scenă sau din public. • Un spațiu unde diferitele forme de artă găsesc o cale şi un mod de a coexista într-o formă nouă, vitală, adaptată timpului şi necesităților reale, atât ale artiştilor, cât şi ale publicului. • Un spațiu real pentru artişti, prin care ajung la publicul lor mai ales acum când toate spațiile de cultură au fost obligate să îşi închidă ușile pentru o perioadă nedefinită. • Un spațiu prin care partenerii şi sponsorii pot ajuta eficient, financiar, cultura şi, implicit, sănătatea mintală şi starea de well-being a unei mari comunități ce se află într-o criză profundă. • Un spațiu care face posibilă comunicarea directă şi pozitivă cultură-public, între artişti şi iubitorii de frumos, între oamenii aflați în izolare şi cei care au un mesaj de speranță, de-a lungul întregii perioade de restricții.

Propunere

Știm că este total diferit a cânta pe scenă sau a ne bucura de public în sala de evenimente și nu în fața device-urilor. Sau a urmări emoțiile și reacțiile din sală în timp real. Dar trăim vremuri atipice și trebuie să ne adaptăm. Și trebuie să găsim soluții. A oferi propriului public, fanbase-ului propriu, acces la evenimente reprezintă și vitalitate, și respect reciproc artiști-public. Apartenența la platforma culturală Alternative • Culture | Digital Sessions reprezintă în același timp și activitate și implicare reale sau menținerea energiei atât de necesare artiștilor. Apartenența la acest proiect reprezintă și sprijin reciproc, asocieri și, de ce nu, dezvoltarea unei comunități mai profunde. Împreună.

Mai mult ca oricând, arta și cultura, în general, au nevoie să fie susținute, real, prin mijloacele și suport material. Este nevoie de responsabilitate, dar mai ales de empatie arătate din partea brandurilor și a companiilor. Căutăm acei parteneri care înțeleg că în acest demers suntem împreună, iar nevoia de parteneriat este importantă și reprezintă cheia reușitei acestei inițiative. Căutăm acei parteneri care se identifică cu valorile acestui demers și se pot asocia cu această inițiativă născută firesc.

Credem că publicului trebuie să i se ofere oportunitatea de a avea acces la un conținut bine definit, fresh, adaptat la perioada aceasta. Oportunitatea ca prin platforma culturală alternative-culture.com publicul să își urmărească artiștii preferați sau să interacționeze cu aceștia. Posibilitatea ca publicul să fie activ, chiar și online, să citească articolele pregătite special pe website, dar mai ales posibilitatea de a participa la evenimentele LIVE. Posibilitatea ca publicul să susțină concret artiștii preferați prin achiziționarea de bilete virtuale, ca un simbol de empatie pentru lumea artiștilor care se confruntă în această perioadă cu mari dificultăți.

Content is protected. Right-click function is disabled.